lauantai 4. kesäkuuta 2016

Kathryn Stockett PiiatLoistava kirja, joka sai minut hymyilemään vielä puolen yön aikaan. Koukutti ja valvotti, mutta ne tummat silmänaluset aamulla olivat kyllä lukukokemuksen arvoisia.

Piiat kertoo 1960-luvun Amerikasta Jacksonin Mississipistä, jossa rotuerottelu vallitsee ihmisten arkipäivässä. Valkoisten rouvien huvina näyttävät olevan vain brigekerhon pitäminen ja Naisyhdistyksen hyväntekeväisyysjuhlat, kun taas värilliset työnskentelevät mm. kotiapulaisina ja rakastavat emäntiensä lapsia kuin omiaan. Kaikki näyttää varsin hyvältä päällepäin, seuraapiireissä myötäillään Naisyhdistyksen puheenjohtajaa, mutta lehdissä ja radioissa kerrotaan kauheuksista, hakatuista värillisistä pojista. Radiot kuitenkin käännetään hiljaisemmalle ja lapsille opetetaan kuinka värillisissä on sairauksia, että he ovat alempiarvoisia.
Kaiken tämän keskellä on Miss Skeeter Phelan, joka haaveilee kirjoittamisesta ammattinaan...

"[Kirje Miss Skeeterille Harper & Row-kustannusyhtiöltä]
...Olisin kuitenkin toivonut teidän valitsevan aiheita, joissa on oikeasti jotakin sävähdyttävää. Jatkakaa etsimistä. Toivon että kirjoitatte minulle uudestaan vasta kun olette keksinyt jotakin omaperäistä."
- s.125 Miss Skeeterin näkökulma

"Niin, ma'am", minä huokaisen. "Voinko  mä auttaa jotenkin?"
"Minulla on ajatus. Idea josta haluaisin kirjoittaa. Mutta tarvitsen siihen apuasi."
Puhallan kaikki ilmat keuhkoistani. Tykkään kyllä miss Skeeteristä mutta silti. Olisi ollut mukavaa, jos hän olisi soittanut etukäteen. Ei hän ilmaantuisi jonkun valkoisen naisen ovelle soittamatta ensin. Mutta tänne se on lysähtänyt rappusilleni niin kuin sillä olisi kaikki oikeudet tuppauta kotiini koska vain.
"Tahdon haastatella sinua. Siitä millaista on työnskennellä kotiapulaisena."
- s. 141 Abileen näkökulma

Kirja kertoo koskettavan, jollain tapaa jopa rehellisen raa'an, ja oikeasti hyvällä tavalla humoristisen tarinan aiheesta, josta minulle on ollut vielä tähän asti hiukan hämärän peitossa. Vaikka eihän tämä tositarinaan perustukkaan, kirjan lopussa oleva kirjailijan omakokemus antaa tälle kertomukselle henkilökohtaisen sinetin.

Pidin tästä, edes pituus ei häirinnyt :) Pienet arkiset asiat ja muutamat historialliset tapaukset on kirjoitettu tämän kirjan sivuille minusta todella onnistuneesti. Suoraan sanottuna nautin tämän kirjan lukemisesta kovasti.

Kirjan nimi: Piiat (Englanninkielinen alkuteos The Help)
Kirjailija: Kathryn Stockett
Sivumäärä: 620
WSOY
Ensimmäinen painos 2010 ja pokkarilaitos 2011

4 kommenttia:

 1. Minäkään en ole niin paljon tutustunut aiheeseen joten ehkä voisi kokeilla (jos ehdin ja jaksan lukea tuon sivumäärän :D)

  VastaaPoista
 2. Luinkin tuon tuossa pari päivää sitten ja tykkäsin!

  Hei jokos sulla alkoi kesäloma tänään? Mulla on jotenkin epätodellinen olo kun ala-aste loppu just :D mutta toteutin unelmani! Lukuaineista 10 ♡
  Kivaa lomaa!

  ♡: Tuuliviirii

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa :3
   Jep <3 Muistan tuon tunteen, se on niin outoa. Oi Vähänkö hienoa! ♡ Se on superhyvä saavutus!
   Samoin :)

   Poista

Kerro minulle toki, mitä ajattelet 💙 Kommentit saavat aina iloiseksi.