sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivä

Jos minulta kysytään, että mitä Suomen itsenäisyys merkitsee vastaukseksi saisitte varmaankin:
"Itsenäisyys? Amm... no onhan se hieno juttu ja hyväkin, minulle merkitsee... Vapautta,
suomalaisuutta - kaih."

Mutta mitä se vapaus sitten on? Tai suomalaisuus? Se on ehkä vähän muutakin kuin sananvapaus, Fazerin sininen ja kalakukko.
Minulla on hyvät oltavat verrattuna kehen tahansa köyhän kehitysmaan lapseen. Koulunkäynti ja muut elämän perusedellytykset ovat itsestään selviä. Ei sellaisia asioita kuin itsenäisyys tule mietittyä ikinä.

Olen tyytyväinen elämääni ja välillä tuntuu, että muun maailman ja ihan Suomenkin asiat jäävät sinne aikuisten löpinöitten pariin. Eihän minun nyt niistä tarvitse välittää... ai mitä Suomi on korviaan myöten veloissa? Jaaaa... ehkä olisi aika herätä tästä pienestä unestani. Edes raoittaa silmiä.

Koulussa oli perjantaina itsenäisyyspäivän juhla, kuuntelin kolme vai neljä puhetta ja ehkä eniten päähän jäivät rehtorin mainitsemat sisu ja yhteen hiileen puhaltaminen. Että niillä tämä Suomi on noussut Euroopan hyvinvointivaltioiden joukkoon, puhuttiin myös siitä, että Suomen koko kehitys alkaa pyöriä pikku hiljaa taaksepäin.

Mitä minä sillä tiedolla teen? Minulle Suomen itsenäisyys on itsestään selvyyttä, sodat ovat historiaa ja katselen vieläkin maailmaa vähän vaaleanpunaisten lasejen lävitse. Voisi sanoa, että ei kiinnosta, liika tieto pelottaa ja ahdistaa. Toisaalta haluaisi vain enemmän tietoa ja hahmottaa kokonaisuuden.

Tänään käänsin äikän läksynä Maamme-laulun sanat nykykielelle ja yllätyin. Kun katsoo kaikki ne säkeistöt lävitse, Suomesta saa aivan erilaisen kuvan... luulisi sen olleen muuttuneen nykyaikaan mennessä. Olemmeko me sittenkin kulkeneet jo tovin taaksepäin?
Se tieto (mikään tähän liittyvä tieto) ei mahdu kunnolla päähäni.
Rakastan kotimaatani, pidän Suomesta sen kaikkine vikoineen, mutta jos sen pidemmälle mennään -  enpä ole ajatellut asiaa.

Sanotaan, että ei lasten tarvitse välittää aikuisten asioista. Entä jos me haluamme tietää, sitten kun alemme pikku hiljaa kasvaa? Mistä me saamme tietää tiedon, jos koko lapsuuden on elänyt onnellisuus paisteessa ja varjot ovat olleet vielä pieniä...

Joka tapauksessa tänään on itsenäisyyspäivämme, nauttikaamme siitä.

Hyvää itsenäisyyspäivää rakas Suomi!

2 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! Postauksesi herätti minulla ainakin ajatuksia... Paljonkin. Silleen en silti(kään) käsitä mitä se tarkoittaa. Kyllä se ymmärretään, että joo, meitä ei hallitse enää vaikka joku Ruotsi, se on historiaa.. Ajatusta on nyt hankala pukea sanoiksi, mutta uskon että tiedät mitä tarkoitan.

    VastaaPoista

Kerro minulle toki, mitä ajattelet 💙 Kommentit saavat aina iloiseksi.