keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Maailmanloppu on vain kiven heiton päässä

Olen meidän koulumme ympäristöryhmässä ja toissapäivänä saimme vierailijan Suomen Luonnonsuojeluliitosta.

Ilmastonmuutoksesta on todella jauhettu jo varmaankin viimeiset kolme vuotta koulussa, nyt se ns. "valaistuminen" iski minuun kuin pommi kirkkaalta taivaalta.

Maailmanloppu tulee liiankin pian.

Ennen koko ilmastonmuutos oli minulle vain vähän kaukainen koetta varten opeteltava termi, jolla on kaameat seuraukset, vähän samanlaista kuin historia... mielenkiintoista, mutta eihän se nyt minua niin paljon voi koskea.

Jaa niin kyllä kuule takuulla koskee ja varmaan vielä enemmän kuin edellisiä sukupolvia.

Kasvihuonepäästöt, maapallon keskilämpötilan kasvaminen... ei sitä oikeasti tajua, ei minun pieneen päähäni edes mahdu kaikki se kaameus mikä siitä tulee johtumaan.
Tämän vuosisadan loppuun mennessä ja varsinkin sitä seuraavan... meillä ei ole enää sen jälkeen edes nykyistä kohtuullista maailmaa, jossa asua.

Maailmanloppu on vain kiven heiton päässä.

Minun ikäryhmälleni on ennustettu noin 100 vuoden ikää, hiukan alle. Se tarkoittaa, että kuolemme noin 2090-luvulla, mutta silti meidän lapsenlapsillemme ei ehkä enää ole maailmaa missä asua. Tai on heillä se maapallo, mutta ruoka, vesi... kaikki elämän perusedellytykset ovat tuhoontuomittu, jos jatkamme tällä menolla mitä nykyään.
Mikäli nykyinen maapallon keskilämpötila kohoaa, kuten nyt niin me kaikki hukumme. Mannerjäätiköt sulavat, ilmasto muuttuu... siinä vaiheessa, kun maailman lämpötila nousee neljään asteeseen, se tarkoittaa täällä meillä Suomessa miltein kahdeksaa.
8-12° kohdalla maaperä kärsii ja ruuantuotanto loppuu.

Bum!

No jos saamme sen pidettyä alle neljässä? Loistavaa. Entäs se iänikuinen energiantuotanto? Nytkin elämme vain velaksi maapallomme luonnonvaroja, elokuussa oli päivä jolloin olimme käyttäneet tällä vuodelle tarkoitetut luonnonvarat loppuun.
Joka vuosi tämä päivä tulee lähemmäs vuoden alkua, joka vuosi me elämme vain enemmän ja enemmän velaksi. Kaadamme kauheuksia, vielä käymättömiä sotia, ruokapulaa, köyhyyttä ties mitä lastemme niskaan.

Jokainen voi vaikuttaa, jokainen meistä voi auttaa, että maapallo ei tuhoutuisi.
Käänny kasvisyöjäksi, sammuta valot tyhjästä huoneesta... kaikki ne pienet teot pidentävät maapallomme ikää.

Lahjoita pieni summa rahaa luonnonsuojeluun, sanotaan vaikka 10 € kuukaudessa, sillä voidaan saada varmasti ihmeitä aikaan.

Minä ainakin haluan suojella tätä maailmaa, haluan, että vielä 40 vuoden päästä pystyn kävellä raittiissa ilmassa lähimetsässäni.

Luonto - erityisesti Suomalaiset metsät ja järvet ovat lähellä sydäntäni, olen kasvanut niiden ympärillä, uinut järvessä ja ollut ulkona kesällä paljon metsissä. Kaikki ne miljoonat pienet eläinlajit, koko tämä ekosysteemi on suojelemisen arvoinen.

Toivon henkilökohtaisesti todella, että Pariisissa nyt joulukuussa saadaan vaikutettua yhteiseen tavoitteeseemme, maapallon ympäristöongelmien ratkaisemiseen. Tarvitsemme ne sopimukset, vielä ei ole liian myöhäistä vaikuttaa asioiden kulkuun.

50 vuoden päästä me voimme elää paremmin... se päätös vain on  tehtävä nyt.
Minä ainakin haluan lahjoittaa edes vähän pidemmän elämän tälle planeetalle ja sen asukkaille. Haluatko sinäkin?

4 kommenttia:

 1. Hienoa että valaistuit :)

  Ja kyllä haluan... Ja samalla vakuuttaa kaikki ihmiset tuohon, että pienetkin teot auttaa! Ainakin ne näyttää että itse on mukana asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin... ilmastonmuutoksen hahmottaa, mutta se kun oikeesti tajuaa, että se maailmanloppu ei ole silloin kun Aurinko tuhoutuu - se voi olla muutaman sadan vuoden päästä.

   Hyvä, ne nimittäin vaikuttavat!

   Poista
 2. Mutta tilanne on nyt se, että Suomi ei paljon tätä maailmaa saastuta. Tärkeää olisi että suuret teollisuus maat esim kiina saadaan ymmärtämään tämä tilanne. Suomi on kumminkin pieni maa ja ainoastaan meidän panokset ei saa tätä paremmalle tolalle. Vaikka kyllä se auttaa. Täytyisi saada ne suuret maat, jotka ilmastoa eniten saastuttaa ymmärtämään. Se olisi se tärkeä askel tässä ongelmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä... Toivoisin että nekin oikeasti ymmärtäisivät!
   Täytyy ristiä sormet ja odottaa, että Pariisissa saataisiin päästyä sopimuksiin, joista koko maailma hyötyisi.

   Poista

Kerro minulle toki, mitä ajattelet 💙 Kommentit saavat aina iloiseksi.