maanantai 27. huhtikuuta 2015

Koulukiusaamisesta sananen...

Joskus sanoin eräällä koulussamme olevalle harjoittelijalle, että voisin vaikka kirjoittaa viisi sivua esseetä tästä aiheesta. Aihe: kiusaaminen ja erityisesti koulukiusaaminen

Jos joku nyt muka kysyy, että ai mikä? Niin kertauksen vuoksi:
- Koulukiusaaminen on jatkuvaa kiusaamista, joka tapahtuu koulussa tai jopa vapaa-ajalla.
- Siinä kiusattua vahingoitetaan joko fyysesti tai henkisesti.
- Esim. kiusattu saatetaan jättää ryhmän ulkopuolelle jne.

Kiusaaminen on oikeesti sairasta. Itse en ole sitä suoranaisesti kokenut, mutta pystyn kyllä sen kuvittelemaan tarpeeksi hyvin. Koulukiusaajat kerjäävät huomiota, saattavat kateellisia kiusatulle tai sitten he jostain muusta syystä kiusaavat pienempiä, heikompia tai esim. vain "niitä luokan friikkejä".

Koulukiusaajat
Heillähän sanotaan olevan ongelma... Totta. Mutta miettiikö kukaan (opettajat kyllä miettivät yleensä), että miksi kiusaaja kiusaa toisia? Onko hänellä kenties ongelmia kotona? Kerjääkö hän vain huomiota?
Minusta pitäisi miettiä yhtä paljon kiusaamisen kumpaakin osapuolta, ei vain tätä uhria, sillä kiusaajatkin ovat ihmisiä. Eli heilläkin on tunteet ja heidän todelliset ajatukset pitäisi kaivaa esille.
Tuntuu, että välillä kaikki eivät tajua, että tilanteen hyväksyminen saa sinut kiusaajaksi, sillä kiusattu kokee, että kaikki hyväksyvät tilanteen ja ovat hylänneet hänet.

Lähes poikkeuksetta sanotaan, että joo älä välitä, toi joka kiusaa sua... no sil on vaan joku ongelma. Anna sen asian olla tai jotain...
Ei näin! Onneksi koulussakin kiusaamiseen puututaan, mutta ainoastaan silloin kun se huomataan! Minusta edelleen tuntuu, että kiusaamista tapahtuu, koska osa kiusatuista ei uskalla kertoa asiasta.
Koulukiusaaminen jättää ikuisen arven. Se arpi ei parane koskaan, vaan on ja pysyy vaikka kiusaaminen saataisiinkin sovittua.

Kiusatut
Ensinnäkin pitäisi miettiä, miksi kiusattua kiusaataan. Onko ongelma kenties itse kiusaamisen uhrissa? Onko hän kenties muiden mielestä ärsyttävä, miksi hän ei sovellu joukkoon? Ulkonäköön liittyvistä asioista on omasta mielestä todella raukkamaista kiusata. Eihän kukaan voi sille oikein mitään miltä näyttää... Esim. ylipainoisiahan saatetaan kiusata siksi, että stereotypian mukaan "läskit" ovat tyhmiä ja laiskoja. Tämä ei aina todellakaan pidä paikkaansa. Ketään ei saisi tuomita ulkonäön tai minkään muunkaan vuoksi.
Kiusatut eivät sovellu joukkoon jollain tavalla, vaikka kaikki pitäisi hyväksyä sellaisena kuin he ovat, sillä kiusaamisen seuraukset ovat pahat.
Kiusatut saattavat yrittää miellyttää kiusaajia, että heidät hyväksyttäisiin joukkoon. Tästä voi seurata vaikka mitä, mm. esim. syömishäiriöitä.

On kamalaa kuulla kiusattujen kokemuksia siitä, kuinka koulua voidaan verrata mestauslavaan... Siis se tunne, kun kaikki kääntävät sinulle selkänsä, kaikki vain hiljenevät ja sinun tekisi mieli juosta vain pois...

Pahinta kiusaamista omasta mielestäni on se, kun kiusattu jätetään ryhmän ulkopuolelle, hänestä puhutaan pahaa selän takana, hänelle valehdellaan ja aina välillä kiusaajat ottavat hänet mukaan joukkoon ja juuri kun kiusattu alkaa taas luottaa kiusaajiin... pum! Iskukasvoihin eli hänet hylätään taas.

Oma kantani

Koulukiusaaminen pitäisi oikeasti saada loppumaan. Onneksi nykyään on jo kouluissa on esim. KiVa-tunteja (KiVa=kiusaamista vastaan). En itse koe, että minua olisi koulukiusattu, vaikka olenkin hieman saanut kokea ryhmän ulkopuolelle jättämisestä, mikä kylläkin myös johtui hieman siitä, että vietin aikaa meidän luokkalaisemme kiusatun kanssa, jota syrjittiin, jolloinka minuakin hieman poissuljettiin porukasta.

Oikeasti, ihmiset älkää menkä mukaan kiusaamiseen! Ja siltikin, vaikka te ette olisikaan varsinaisia kiusaajia hyväksynnällä tekin osallistuttu kiusaamiseen. Ei ole helppoa sanoa, ei, kun ympärillä muut puhuvat pahaa jostakusta, mutta pitäisi vain yrittää olla menemättä mukaan... Itsekkin voin sanoa sen olevan todella hankalaa, koska ryhmäpaine on suuri ja houkutus valtava. Kaikkia ovat kuitenkin samanarvoisia ja kaikki pitää ottaa mukaan, niin tyhmältä kuin se tuntuisikaan...

Oli se ihminen koulussa kuinka ärsyttävä tai tyhmä tahansa hänetkin pitäisi ottaa mukaan. Inside-jutut ja sellainen, "oottakaas nyt vähän kun mulla olisi teille muille vähän asiaa..." pitäisi kitkeä kokonaan pois koulumaailmasta. Kaikenlainen kiusaaminen, erityisesti itseäni eniten koskettanut syrjiminen on tyhmää ja eikä siitä oikeasti hyödy yhtään mitään. Kiusattu saa vain pahan mielen ja kiusaajat kolkuttavan omantunnon.

Koska en kohta jaksa enää kirjoittaa tätä lähes kuin oppikirjasta lainattua tekstiä lopetan tämän tähän, mutta sanon vielä tasan yhden asian:
Kiitos, että luitte tämän!

6 kommenttia:

 1. Voi Lisa...
  "Pahinta kiusaamista omasta mielestäni on se, kun kiusattu jätetään ryhmän ulkopuolelle, hänestä puhutaan pahaa selän takana, hänelle valehdellaan ja aina välillä kiusaajat ottavat hänet mukaan joukkoon ja juuri kun kiusattu alkaa taas luottaa kiusaajiin... pum! Iskukasvoihin eli hänet hylätään taas."
  Mulle on tehty tota monta kertaa. Mua on syrjitty, pahemmin kuin sua - en nyt rupea tässä avautumaan, mutta vannon, että tulen kirjoittamaan siitä kyllä paljon postauksia, jos en yhtä kokonaista postausta jaksa tehdä siitä. Yksinäisyydestä ja ulkopuolisuudesta nyt ainakin olen kirjoittamassa seuraavaksi postauksen, kun löydän sille enemmän aikaa...
  Mua on syrjitty jo ala-asteelta asti ja tuntuu, että sitä jatketaan edelleen vaikka oon jo lukiossa. Voit vaan kuvitella mitä kaikkea on näiden monien vuosien sisälle mahtunu, ku mua on koulukiusattu koko ala-asteen ja yläasteen ajan! Nyt lukiossa se varsinainen kiusaaminen on lopetettu, mutta mä olen siellä täysin ulkopuolinen jopa omasta luokastani. Mun luokkalaiset on ku mua ei oliskaan.
  Mutta jottei tästä kommentista tulis masentelukommentti, niin kiitän sua siitä että otit tän asian esille! Kiusaaminen pitää todellakin loppua. Se jättää ikuiset arvet ja muistot, vaikka siitä suurimmalta osalta toipuisikin ja yrittäis ne asiat unohtaa. En mäkään ole voinut kaikkea unohtaa, vaikka oon yrittänyt... Jotenkin tuntuu niin pahalta, että ala-asteella ja yläasteella on syyllistytty rasismiin mua kohtaan.. En kyllä tiedä olisko se varsinaista rasismia, mutta jos ulkopuolelle jättämisessä, syrjimisessä, kiusaamisessa ja juorujen levittelyssä ja valehtelussa on syynä mun erilaisuus ja näkövamma niin kai se jonkinasteista rasismia sillon on ollut.
  Mutta kiitos vielä kerran että kirjoitit tästä postauksen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Al, mulle tulee oikeesti älyttömän surkea olo, kun luen tälläisiä. Ja joo, en väitäkään että, mua olisi ihan älyttömästi koulukiusattu tai mitään.
   Miten ne kehtaa?! Sä oot ihana ihminen, ei sua pitäis syrjiä tollei :(
   Kiitos itsellesi, että jaksoit lukea ja kommentoida. <3
   Toi rasisimi... Voi... kulta! *kuulostaa taas oikeesti äidiltä*

   Poista
 2. Aww :* Säki oot ihana ihminen! Kiva kuulla, että pystyt myötäelämään mun tunteita, sitähän ne ystävät yleensä tekee. Välittää toisesta niin paljon että harmittaa kun toisella on paha olla. x)
  Samaa mäkin oon miettinyt tässä monesti, että miten ne sillon kehtasi, enkä vieläkään ymmärrä. Kai ne yritti jotenkin esittää kovaa ja pelkäsi, että niiden ystävät rupee kiusaamaan niitä itseään jos ne olis mulle kohteliaita ja kilttejä. En tiiä.
  Aww, sä oot ihana. :3 Jos saat joskus lapsia niin oot hyvä äiti sit niille xD <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :3 Kiitos ja kyllä, sitähänen ystävät tekevät.
   En ymmärrä itsekkään..
   x3 Jaa... Minullahan on kaksi :D ihanaa tytärtä!

   Poista
 3. "Pahinta kiusaamista omasta mielestäni on se, kun kiusattu jätetään ryhmän ulkopuolelle, hänestä puhutaan pahaa selän takana, hänelle valehdellaan ja aina välillä kiusaajat ottavat hänet mukaan joukkoon ja juuri kun kiusattu alkaa taas luottaa kiusaajiin... pum! Iskukasvoihin eli hänet hylätään taas."
  Mullekin on tehty tota.
  Aww, sä oot ihana :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi... Kiitos! :3 Pitääkin tästä lähteä stalkkaamaan tuo sinun blogisi! :D

   Poista

Kerro minulle toki, mitä ajattelet 💙 Kommentit saavat aina iloiseksi.