lauantai 4. maaliskuuta 2017

Nettiystävyys on hyväksi

Kirjoitin tällä viikolla äidinkielessä puheen nettiystävyydestä. Sellaisen todella huonosti suunnitellun ja omia kokemuksia painottavan, mutta siitä iski kuitenkin into kirjoittaa jotain ajatuksia ylös.

Kuinka moni teistä on kuullut internetin vaaroista? Luulisin voivani yleistää, että kaikki ainakin jossain muodossa. Mutta sitten kuitenkin - jos todella tahdot omille puheillesi painoarvoa, jos tahdot esiintyä uskottavasti ja aidon oloisesti, niin eikö nimimerkki ole haitaksi? Kuka esiintyy nimimerkillä? Eivät ainakaan minun ystäväni. Kaikilla on oma nimi ja naama näkyvissä. Minulta tämä on kielletty, kiitos vanhempieni.

Anonyymisyydestä on paljon hyötyä, itsekin kirjoittelen nytkin nimimerkillä, mutta ei se silti oikeuta kirjoittelemaan aivan kaikkea, mitä mieleen juolahtaa. Ei vihapuhetta, ei mitään, josta olisi itselle tai muille haittaa tulevaisuudesta. Ja siltikin näen niitä puhuita kirjoitettavan, kuulen internetin kautta tapahtuneista identiteettivarkauksista, varoituksia siitä, että kuka vaan voi olla, mitä vain.

Miten sitä muka uskaltaa sitten edes yrittää tutustua uusiin ihmisiin netissä? Uskaltaako sitä? Tutustuuko kukaan?

Olen uskaltanut ja siitä on ollut paljon hyötyä minulle oli sitten kyse blogin perustamisessa tai elämän käännekohdassa. Olen saanut hyviä nauruja, lohdutuksia, tukea ja oikeita ystäviä. Osa heistä ovat tosin olleet hyvin tilapäisiä, osasta en ikinä tiennyt heidän oikeaa nimeään, mutta eihän se haittaa. Ihmisiä menee ja tulee oikeassa elämässäkin.

Miksi emme siis kannustaisi ystävyyteen ja tuttuvuuksiin netissä sen sijaan, että painottaisimme vain sen vaaroja nuorille? Emmekö voisi luoda itsellemme omaa persoonaa ja elämää myös internetissä? Jos kerran aikuiset etsivät deittipalveluista tosirakkauksiaan, miksi minä en saisi etsiä ystäviä? Parasta olisi varmaan painottaa vaaroilta suojatumista. Oikeasti. Oppia tiedostamaan vaarat ja riskit, mutta hei - voihan sitä tulla ryöstetyksi ihan kadulla keskellä kirkasta päivää.

Me voimme määrittää omat rajamme, mistä kerromme, kuinka paljon ja kenelle. Voimme napauttaa käyttäjätilimme yksityisiksi, laittaa profiilikuvaksi kissamme ja piiloutua nimimerkin taakse tai esiintyä julkisesti omalla nimellämme, jotta ystävämmekin löytävät meidät. Se jokaisen oma päätös, jota tulee kunnioittaa. Jokaisella on oikeus haluamaansa yksityiseen myös internetissä ilman painostusta ja ennakkoluuloja. Eikä sen pitäisi ihmetyttää ketään.
Miksette te kerro tätä lapsillenne? Että käyttäkää tervettä järkeä ja olkaa varovaisia, mutta ystäviä löytää myös netistä - jopa ulkomailta asti.

Miksemme hyödynnä tätä mahdollisuutta enemmän?
Keskustelun aloittamiseksi riittää ihan vain yksi kehuviesti tai kommentti sosiaalisessa mediassa. Tiettyyn ryhmään tai viestiketjuun liittyminen jne.
Internetistä jos, mistä voi löytää samanhenkisiä ihmisiä, puhua ja keskustella avoimesti. Se pystyy antamaan äänen niillekin, joilla sitä ei muuten olisi.

Nettiystävyyteen liittyvät ennakkoluulot alas, mehän elämme digitalisoitumisen aikaa.

4 kommenttia:

 1. Ehkä nuoria varoitellaan sen vuoksi, koska tiedetään heidän kuitenkin löytävän tiensä nettiin, sanoivatpa aikuiset mitä tahansa. Tai varoittelevat vanhemmat eivät koskaan ole käyttäneet deittipalveluita. :) En tiedä kuinka moni aikuinen etsii muuten ystäviä netin kautta. (Tai ehkä en vain ole kuullut heistä.)

  Mutta hyvä pointti sinulla kuitenkin. :) Ehkä tähän voisi löytää jonkun kultaisen keskitien kannustuksen ja ohjeistuksen väliltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kultainen keskitie olisi juu hyvä löytää :) Eipä sitä kannustusta ainakaan ole näkynyt.

   Poista
 2. Hyvä teksti! Itse olen tutustunut yhteen parhaista ystävistäni netissä kun olin vasta aloittanut yläasteen eli about 7 vuotta sitten :D Nyt ollaan kerran jo nähty näyttöjen ulkopuolellakin, joten uskon kyllä, että netissä voi todella ystävystyä :)

  http://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana kuulla, ettei nettiystävyys niin harvinaista ole kuin luulin :D

   Poista

Kerro minulle toki, mitä ajattelet 💙 Kommentit saavat aina iloiseksi.